At kraftsuppe kan afhjælpe mange gener, er gammel og kendt viden

 

Den danske madkultur hat traditionelt bygget på fond kogt på knogler og afpuds fra de fine udskæringer. Man havde slet ikke råd til at kassere så meget fra dyret og ingen næringsstoffer måtte gå til spilde. Fonden blev sammen med grøntsager brugt som basis for supper og gryderetter.

Meget tiltalende, hvis man tænker dyrevelfærd og ”stop madspild” og egentligt helt logisk, at vi ikke kan nøjes med at spise den rene fine muskelmasse, men også må have næringsstofferne fra knogler, sener, brusk og indmad. Dér ligger en stor rigdom af næring.

Helt forenklet er det en kur, der genopbygger og beskytter slimhinden i tarmen, så affaldsstoffer ikke kan komme ud i blodbanen, og den livsvigtige tarmflora bliver normaliseret.

Den ofte meget irriterede tarm får helt ro. Populært sagt, bliver tarmen nulstillet, da suppen bliver optaget helt i toppen af fordøjelseskanalen.

Fra de kogte knogler udvindes gelatine, der indeholder den beskyttende geleagtige vandopløselige masse, der genopbygger og beskytter slimhinderne i hele fordøjelseskanalen.

Bindevæv i både fordøjelseskanalen, respirationsveje og hjerne opbygges af gelatine samt aminosyrerne proline og glycine, der udvindes fra muskler og bindevæv.

Inflammation i såvel fordøjelseskanalen som resten af kroppen reduceres af store mængder chondroitin sulfater, og glucosamin, som udvindes fra brusken.

Yderlig anti-inflammatorisk virkning opnås fra vigtige aminosyrer, som glycin, prolin og arganin, der udvindes fra knogler og brusk.

Det store indehold af bl.a. calcium og magnesium fra knoglerne styrker vores knogler, der bliver stærke og sunde.

Muskler og bindevæv afgiver deres næringsstoffer efter 2 times kogning, hvor knogler og sener først efter minimum 6 timers kogning. Jo større knogler jo længere tids kogning, gerne op til 28 timer.

[/vc_row]

Hvem har gavn af Broth?

Åh, tænker mange af os. Hjemmelavet broth, dét lyder frygteligt besværligt og meget ensformigt. Men det er min erfaring, at de fleste, der er alvorligt syge med tarmproblemer, allergi, autonome sygdomme som psoriasis eller sklerose eller har børn med neurologiske sygdomme, vil være villige til at investere tiden og kræfterne i det.

Men også for alle dem som blot ønsker at bevare et godt helbred og se smukke, unge og sunde ud samt spise dejlig og velsmagende mad, er broth nu ved at blive enormt populært.

Stigende viden om værdien af Broth

Broth, fond, kraftsuppe, bouillon, brodo – dette kære barn har mange navne. Det har gennem tiderne været brugt som hjørnestenen i mange af de mest elskede og brugte retter rundt i verden.
Men først for nyligt er der kommet en stigende forståelse og viden omkring hvilken stor kilde til ikke blot nydelse men også næring, der er i langtidskogt kød og knogler.

  • Hvor mange næringsstoffer der under kogningen bliver trukket ud i suppen og let bliver optaget i vores krop
  • Og hvor mange helbredende og opbyggende ting der er i kød fra økologiske, ustressede og fritgående dyr, der har snuset sig frem, rodet i jorden og fundet netop den mad, de er skabt til at spise. Som de kan tåle

De lette hurtige løsninger omkring vores mad giver sygdom

Gennem de sidste 20 år har madkulturen været bygget omkring de hurtige, lette og praktiske løsninger. Tilberedelse og nydelse af måltiderne har kun hos de færreste været højprioriteret i hverdagen. Det har i den vestlige verden efterladt os med en ”epidemi” af mennesker med diabetes, forstoppelse, oppustet mave, vægtproblemer m.m..

Men bevidstheden om betydningen af vores mad fører heldigvis mange af os tilbage i køkkenet:

  • Tilbage til glæden ved at tilberede et dejligt måltid mad
  • Tilbage til glæden ved, at køkkenet dufter indbydende, dejligt og spreder glæde og forventning
  • Tilbage til glæden ved at vide, at kødet fra de dyr, vi spiser, er fra fritgående og anstændigt behandlede dyr
  • Tilbage til glæden ved at grøntsager og gryn der er lokale og økologiske
  • Tilbage til et køkken, der bygger på Bone Broth og fører os til et godt helbred med en stærk og sund tarmslimhinde, stærke knogler, flot hud, negle og hår og et liv uden inflammation

Egentligt er det heller ikke så besværligt. En god suppe eller gryderet passer jo sig selv, mens den står og snurrer.

Jeg har boet i Ungarn, hvor de fleste om søndagen koger en fond, som danner grundlag for ugens suppe og skønne gryderetter.  Dér kan ingen drømme om at kunne undvære den daglige suppe, og hjemmet fyldt med duften af den dejlige simrende suppe eller duftende gryderetter, som familien kan samles om, ér dejligt.

Jeg har her delt nogle af mine opskrifter på supper, saucer og simre mad lavet fra Bone Broth og håber med dem, at inspirerer til mad lavet på det.

LÆS mere om Bone Broth   HER
LÆS mere om inflammation  HER   og  HER

Synes du om denne artikel, så del den gerne med andre:

(Visited 1.629 times, 1 visits today)
Del gerne indlægget med andre