De sidste måneder har jeg glædet mig til smagen af de nye danske kartofler. De smager vidunderligt, vækker minder, giver løfter om den kommende sommer  – og er sunde !

Ved kolde nye kartofler er stivelsen omdannet til resistent stivelse, der er en glimrende kostfiber, som de gode tarmbakterier elsker.  Kolde kartofler forbygger tarmkræft og de nye kartofler er fulde af vitaminer .

Her er de nye kartofler kommet på et dejligt fuldkornsrugbrød, der stimulerer til dannelse af smørsyre, som beskytter tarmens slimhinde. Kostfibrene fra rugbrødet nærer også tarmens bakterier og stimulerer tarmens peristaltik.

Med lidt rygeost, der er rigt på protein, og krydret med friske radiser og purløg, er dette en himmerigsmundfuld, der skal nydes både pga. smagen og sundheden.

Kartoflerne produceres lokalt her i Danmark, skal ikke transporteres kloden rundt. Så også lokale producenter støttes .

For mig vækker det minder om barndommen, hvor min mor jeg cyklede hjem til mormor og  stoppede hos grønthandleren, hvor vi fik skrabede nye kartofler fra en stor spand med vand med hjem i en pose.
Hos grønthandleren var der rabarber, agurker og blomster, og jeg vidste, at nu var  sommeren med ferie, jordbær, kartoffelsalat, nye kartofler med persille og friskfangede rødspætter på vej.
Og alt det kan jeg smage, når jeg nyder min himmerigsmundfuld.

(Visited 225 times, 1 visits today)
Del gerne indlægget med andre