GAPS – Gut And Psychology Syndrome!

En kur rettet mod autisme, Asperger, ADHD og indlæringsvanskeligheder – men også hjerte-og kar problemer, autoimmune sygdomme m.v.

Den britiske læge, neurolog med speciale i børn og Master i klinisk ernæring Natasha Campell- McBride skabte begrebet GAPS: Gut And Psychology Syndrome med fokus på børn med udfordringer som autisme, Asperger, ADHD, ADD, depression, skizofreni. Men også de trætte og irritable børn, der ikke er rigtigt syge, men heller ikke rigtig i trivsel, med indlæringsvanskeligheder, manglende overskud og udtalt kræsne.
Ud fra tanken om, at inflammerede og utætte tarme kan være årsag til mange neurologiske tilstande, udviklede hun  GAPS kuren.

Efterhånden blev det klart, at GAPS-kost ikke kun hjalp på denne gruppe børn, men også på voksne med åreforkalkning, angina pectoris, blodpropper, slagtilfælde, forhøjet blodtryk, psoriasis, sklerose, eksem, gigt, depression m.m.. Ja alle dem, hvor årsagen kan være Leaky Gut =utæt tarmslimhinde.
Mange beskriver, at de er blevet hjulpet betragteligt ved at følge GAPS diæten.

Natsscha Campbell har skrevet gode bøger og artikler om sin kur og behandling, og vores indlæg her på siden er tænkt som en informativ appetitvækker med gode råd, tips og opskrifter.
Den tænkt som et supplement til den konventionelle behandling – ikke som erstatning for den.
Det er min erfaring, at 6 ugers introduktionskur med efterfølgende kostomlægning som oftest vil være tilstrækkeligt til vurdere, hvorvidt GAPS diæten afhjælper/dæmper den enkeltes gener.
Ønsker du at gå “all in” med GAPS, kan du opsøge en GAPS-terapeut eller læse Natasha Campell-McBrides bøger og få langt mere uddybende instrukser til fin-inddele kuren i langt flere faser. Det kan være nødvendigt for nogen.

Vi har sammensat 6 uger ud fra principperne i GAPS med opstart på en meget restriktiv kost og en langsom optrapning mod en mere, men stadig langtfra, almindelig kost, som vi stiller gratis til rådighed for dig.
Efter 6 uger forsættes på vedligeholdelses kosten, hvor di- og polysaccharider fortsat er udelukket.
Derudover har vi udviklet en masse forslag til morgenmad, frokost, aftensmad, snack, samt opskrifter til vedligeholdelses diæten.

Men her er først en teoretisk introduktion til kuren:

Helt forenklet beskrevet består GAPS af broth = en fond eller kraftsuppe kogt af kød og/eller knogler, samt en kost, hvor kun nogle meget specifikke kulhydrater må indtages, hvilket på nogen punkter minder om FodMap, men mere enkelt.

GAPS = kraftsuppe og grøntsager uden di- og polysaccharider, æg og nødder

Bone Broth = Kraftsuppe

Supper og simre retter på basis af en fond kogt på knogler, kød eller fisk

Nogle helt specifikke grøntsager, æg og nødder.

Bone Broth = kraftsuppe er på ingen måde nyt

Fra min tid som sygeplejeelev husker jeg, at når patienterne var rigtigt syge, så fik de en god og nærende suppe. Derefter startede de langsomt op med skånekost, altså let optagelig og let fordøjelig mad.
En god nærende suppe kunne nemlig helbrede (næsten) alt.
Det har vi siden smilet lidt af,-  ”man vidste jo ikke bedre. Nej medicin, det var da det, de måtte have!”.
Men nu er Bone Broth, som det så fint hedder i dag,  igen ved at blive det hotteste til behandling af de utallige gener, der kan være opstået som følge af utætte tarmvægge.

Og for mig giver det faktisk mening. Vigtigst, fordi jeg har set det virke så mange gange. Jeg har simpelthen set så mange børn komme i trivsel ved hjælp af GAPS.

Tynde, blege, irritable børn, der drev familien til vanvid ved deres kræsenhed. Efter en periode med GAPS fik de deres tarmflora på plads, tarmvæggene helet op, så de kunne tåle, omsætte og nyde deres mad – og kom i trivsel.
For mig giver det også vældig god mening, at man må spise hele dyret. Spiser man kun den rene, fine muskelmasse, som vi gør med vores fine udskæringer til bøffer, koteletter osv., så mangler vi alle de næringsstoffer, der er i knogler, brusk, sener, fedt og indmad.
Min erindring om, hvor meget det hjalp patienterne, bliver pludselig vakt tydeligt til live igen.

Men hvad er det så lige, en god Bone Broth så mirakuløst kan gøre?

Helt forenklet genopbygger og beskytter den slimhinden i tarmen, så affaldsstoffer ikke kan komme ud i blodbanen, og den livsvigtige tarmflora blive normaliseret.

Den irriterede tarm får helt ro. Populært sagt bliver tarmen nulstillet, fordi suppen bliver optaget helt i toppen af fordøjelseskanalen.

Fra de kogte knogler udvindes gelatine, den beskyttende geleagtige vandopløselige masse, der genopbygger og beskytter slimhinderne i hele fordøjelseskanalen.

Bindevæv i både fordøjelseskanal, respirationsveje og hjerne opbygges af gelatine samt aminosyrerne proline og glycine, der udvindes fra muskler og bindevæv.

Inflammation i såvel fordøjelseskanalen som resten af kroppen reduceres af store mængder chondroitin sulfater, og glucosamin, som udvindes fra brusken. Yderlig anti-inflammatorisk virkning opnås fra vigtige aminosyrer, som glycin, prolin og arganin, der udvindes fra knogler og brusk.

Det store indehold af bl.a. calcium og magnesium fra knoglerne styrker vores knogler, der bliver stærke og sunde.

Muskler og bindevæv afgiver deres næringsstoffer efter 2 times kogning.
Knogler og sener afgiver deres næringsstoffer efter minimum 6-28 timers kogning. Jo større knogler, jo længere tids kogning.

Hullet tarm = leaky gut. Hullerne mellem tarm og blodbane ses her

Men GAPS er meget mere end kun Bone Broth.

Ved GAPS arbejdes med en kost, hvor fødevarer, der indeholder di- eller polysaccharider altså sukker, stivelse, kornprodukter og en del grøntsager udelukkes, da de medvirker til inflammation og hullet tarm.

Grøntsager er sundt. Ja, men ikke alle grøntsager er sunde for alle. Nogen skal først have opbygget en tarmflora og tarmvægge, der kan tåle dem.

Blomkål, gulerødder, squash, broccoli, græskar, løg og hvidløg er blandt de grøntsager, der ikke indeholder di- og polysaccharider, og dermed hurtigt kan tåles af de fleste, fordi de ikke medvirker til inflammation og huller i tarmvæggen.

Vores moderne livsstil med brug af antibiotika og antibakterielle produkter i vores indeklima, kost, og pasteuriserede fødevarer har skadet vores mave-tarm-kanal. Manglen på gode bakterier i vores kost har ødelagt tarmflora og tarmvægge hos mange mennesker.

Vi har tilladt en massiv stigning af toksiner i vores fødevarer, medicin, vaskepulver osv.. Vi laver vores mad i giftig teflon, vi pakker det ind i giftigt plast, og vi vasker det i giftigt opvaskemiddel.
En utæt tarm kombineret med høje niveauer af toksiner i vores daglige liv har ført til, at vores organer bliver fuldstændig overbelastet, ude af stand til at udskille alle toksiner. Hermed vil flere toksiner sive gennem utætheder i vores tarme og ind i vores blodbane, og slutresultatet er en generation af børn med epidemiske niveauer af allergi, autisme, ADHD, eksem, tale forsinkelser, søvnproblemer, angst mv. samt voksne med diabetes, psoriasis, demens og fedme.

Tyktarmen er langt mere end blot et rør, der skal transportere affaldsstofferne ud af kroppen. Den har gennem de sidste år været genstand for meget forskning og opmærksomhed, da dens indhold af bakterier har vist sig at være kolossalt vigtigt og har enorm betydning for vores helbred.  80% af vort immunforsvar sidder i vores tarm


Dens slimhinde skal være tæt og intakt, da den dels er storproducent af livsvigtige hormoner, signalstoffer og immunoglobuliner og dels skal holde affaldsstofferne inde i tarmen, så de ikke kommer ud i blodbanen.
En smal/forrykket tarmflora, kan gøre tarmen utæt/mere gennemtrængelig, og så er der fri passage for, at tarmens bakterier, toksiner, virus og svampe kan invadere blodbanen, som går i kamp mod disse angribere med et væld af sygdomme som fx.  inflammation, allergi og autoimmune sygdomme til følge.

Neurologiske lidelser som autisme, ADHD og indlæringsvanskeligheder kan opstå, hvis den utætte tarm udsættes for giftig overbelastning som fx. kviksølv fra tandfyldninger, aluminium og formaldehyd fra vacciner, miljøgifte fra sprøjtede madvarer og omgivelserne.

Mange forbinder GAPS med behandling af netop de ovennævnte neurologiske tilstande hos børn, men kuren har som tidligere nævnt vist sig også at have en positiv effekt på mange andre tilstande, hvor årsagen er utætte tarmvægge.

(Visited 781 times, 1 visits today)
Del gerne indlægget med andre