Livet skal ikke bare være en kamp, men også være en dans på roser !
Er det muligt ?

Ja, faktisk er det muligt. Vejen frem til det er at foretage sig ting, der stimulerer dannelsen af oxytocin også kaldet kærlighedshormonet. Hormonet, som udskilles, når vi oplever dejlige og nydelsesfulde ting. Hormonet, der har vist sig at have stor betydning for både vor fysiske og psykiske tilstand.
Så et liv fuldt af nydelse kan give et godt helbred.

I mange år har Oxytocin kun været kendt som et fødselsrelateret hormon. Hormonet, der får livmoderen til at trække sig sammen og og starter fødslen samt efterfølgende gør, at kvinden begynder at producerer mælk, men nyere forskning har vist, at oxytocin også har enorm indflydelse på vores mentale tilstand i form af at øge tillid, evne til ubesværet at sige fra, fokuserings evne og gavmildhed og ikke mindst også har en særdeles positiv indvirkning på meget alvorlige helbredsfaktorer.
Forskerne konkluderede endvidere, at ligesom oxytocinniveauet øger følelser så som tillid, generøsitet og empati, kan processen også vendes, således at oplevelsen af nærhed, samvær, fællesskab og følelsen af at blive mødt med tillid stimulerer frigørelsen af oxytocin.

Frigørelsen af oxytocin stimuleres af berøring som kærtegn, massage, knus, varme, men sidste nye forskning viser, at også øjenkontakt er en overordentligt vigtig kilde til frigørelsen af oxytocin: øjenkontakt mellem forældre barn, gode venner eller med en hund er en kraftig kilde til frigørelsen af oxytocin.
Vi kender vel alle talemåden ” smeltede ved at se ind i hans øjne” og det har faktisk en udløsende faktor at se et andet individ i øjnene,
Nærvær, samvær, fortrolighed, solskin, livsnydelse, noget smukt at se på som fx blomster, yoga, meditation, afspænding, en tur i skoven og en god bog er andre ting, der stimulerer oxytocinfrigørelsen.
Egentlig gammel viden, som blot er glemt, men som nu kan måles og bevises og nu forhåbentligt igen vil blive vægtet.
Da jeg for nu mange år siden var sygeplejeelev, vidste man, hvor vigtigt det var, at maden blev serveret dejligt og indbydende, at sengetøjet var frisk og nystrøget, at der på stuerne var smukke blomster og ro og ikke mindst var de gamle smukke hospitalshaver vigtige. Man vidste, disse ting var helende.
Gammel viden man stadig rundt om på hospice trækker på, hvor angst, smerter og uro reduceres og appetitten, fordøjelsen og glæden stimuleres gennem disse enkle tiltag.

Ved berøring, nærvær og øjenkontakt dannes oxytocin i hjernen i hypothalamus, hvor også stressregulering finder sted. Hormonet frigøres herefter til blodbanerne, hvorved nervesystemet påvirkes.
Oxytocin hæmmer indirekte binyrernes udskillelse af langtidsstresshormonet kortisol, så mængden af stresshormonet kortisol i blodet halveres, hvilket er vitalt, da kortisol har mange sygdomme og symptomer, som allergier, astma, forhøjet blodtryk, søvnløshed, osteoporose, type 2 diabetes, overvægt og fedme, ødemer, forkalkninger, kroniske infektioner, forkølelse, bylder, spændinger, hovedpine, rygsmerter, slidgigt, urinsyregigt, forstoppelse, mavesår, tyktarmsbetændelse på samvittigheden.

Ny forskning viser en sammenhæng mellem oxytocin, serotonin, kortisol og dopamin, der alle er styrende for vores evne til stresshåndtering, lykkefølelse, angst, overblik, struktur m.v.
35482114_l

Et højt niveau af oxytocin medfører:
• Blodets indhold af stresshormonet kortisol halveres
• Angst og bekymring dæmpes
• Følelsen af velvære og større glæde stiger
• Aggressivitet og vrede dæmpes
• Følelsen af være elsket og ønsket stiger
• Følelsen af ømhed og hengivenhed for andre stiger
• Kreativiteten forbedres
• Sårhelingstiden halveres
• Blodtrykket daler
• Immunforsvaret styrkes
• Smertetærsklen øges
• Optagelsen af næringsstoffer fra kosten forbedres
• Fordøjelsen fremmes
• Kolesteroltallet bliver sundere

Der er altså mange, mange gode grunde til at opsøge nydelsesfyldte ting.

Der er altså mange, mange gode grunde til at opsøge nydelsesfyldte ting.
Selv har jeg fundet stor lykke ved at besøge Leana Balneario Fortuna i Spanien 1 ½ times kørsel op i bjergene fra Alicante.
Her i den smulle og stille gamle by ved de varme bade fra en vulkansk kilde er ro, afslapning, massage, sol, dejlig mad og sanserne stimuleres af skønheden ved både naturen, maden og bygningerne. Jeg simpelthen mærker, hvor lykkelig og afslappet jeg bliver af blot kort tid dette sted.

Formegentligt kan man om nogle år købe hormonet i pilleform– som modvægt mod alle de alvorlige følelsesmæssige 36694195_mforstyrrelser og livsstilssygdomme, der er en følge af mangel på Oxytocin – mangel på nydelse !

Så behøver man slet ikke være nærværende sammen med andre, nyde livet eller tage hen til et sted som Leana i Spanien – så kan man blot “piske videre” og tage en pille !

Men måske, det er sundere blot at nyde livet?

Have livsnydelse ?

Være sammen og skabe nærvær, samvær, fællesskab, fortrolighed ?

Nyde solen, naturen, en gåtur i skoven, dele et dejligt måltid mad, glædes over et smukt dækket bord, blomster eller en god bog !

(Visited 118 times, 1 visits today)
Del gerne indlægget med andre