Alle, der selv har oplevet at være køresyg eller søsyg,  eller som har stået med et blegt, koldsvedende barn, der kaster op og har det elendigt, ved, at det er simpelthen forfærdeligt.

Og netop nu skal rigtig mange ud at rejse og har overvejelser omkring, hvordan man dog undgår dette og hvad gør vi, hvis det opstår.

Ved bilture anbefaler vi:

• Forebyg transportsygen ved:
–  at træne hjernen med korte ture
–  at der ikke er opstået dårlige erfaringer, der giver angst for, at køresygen vil opstår

• Ikke drikke og spise i undervejs i bilen, da lugte og smagsindtryk kan provokere til transportsygen

• Holde gode og lange pauser med frisk luft, bevægelse samt mad og drikke

• Holde blikket fokuseret på noget i horisonten. I stedet for påfx.  IPad og IPhone, der kræver blikket fokuseret på skærmen. Så skab hygge og fordriv tiden med fx:
– Tælle biler af bestemte mærker, farver, oprindelsesland
– Sammenlign bilernes ydeevne
– Gættelege omkring, hvor de andre biler skal hen
– Synge sammen
– Fortæl historier
– Hør fælles lyttebøger

• Ingefær tabletter

• SEA-BAND, der er et armbånd, hvor akupressurpunkter stimuleres,  er et klart alternativ til køresygepiller for både børn og voksne og virker allerede efter få minutter. Kan bruges, hvis ovenstående ikke er tilstrækkeligt

• Er decideret køresygepiller nødvendigt, at Phenerghan det mest uskadelige og bedst testede produkt

Ved sejlture anbefaler vi:

• Det er bedst at være på dækket eller ved et vindue, så man kan følge med i havets bevægelser, da søsygen opstår, når skibets bevægelser ikke svarer til det, man kan se.

• Det er bedst at være midt på skibet, hvor bevægelserne er mindst.

• Gå på dækket og få frisk luft

• Undgå at være overmæt eller sulten

• Ingefær tabletter

• SEA-BAND, der er et armbånd, hvor akupunkturpunkter stimuleres,  er et klart alternativ til søsygepiller for både børn og voksne og virker allerede efter få minutter. Kan bruges, hvis ovenstående ikke er tilstrækkeligt

• Er decideret søsygepiller nødvendigt, at Phenerghan det mest uskadelige og bedst testede produkt

Når man kommer i land efter at have vænnet sig til skibets bevægelser, kan der ske det, at man går lidt usikkert, for balanceorganet og lillehjernen skal lige vænne sig til det faste grundlag igen.

 

Hvad er egentlig transportsyge?

Køresyge, søsyge og flyversyge skyldes uoverensstemmelse imellem informationer fra øjnene og ligevægt centeret i øret. Under hjernens arbejde på at bearbejde de usammenhængende informationer fra syn og ligevægtscenter, bliver der produceret en række signalstoffer i hjernen, der kan give alvorlige gener.

Symptomer er:

1. General følelse af ubehag
2. Svimmelhed
3. Træthed
4. Ansigtet bliver blegt
5. Koldsved
6. Øget spytproduktion
7. Overfølsomhed overfor lugte
8. Smerter i baghovedet
9. Trykken i maven
10. Kvalme
11. Opkast
12. Sløvhed

Sådan forhindrer du transportsyge

 • Optræn langsomt ligevægtssansen ved at starte med korte ture og langsomt øge det til længere ture
 • Spis et let, ikke krydret måltid inden turen.
 • Under turen få frisk luft – undgå stærke lugte
 • Hold pauser
 • Afstem informationerne mellem  synet og ligevægtscenteret
 • Hold hovedet stille
 • Fokuser på et punkt i horisonten

Er transportsyge psykisk betinget?

Transportsygen opstår helt ubevidst, er helt uden for viljens magt. Men der er meget psykologi involveret, og har man eén gang haft en dårlig oplevelse med transportsyge, bliver man lettere køresyg/ søsyg.
Så børn uden dårlige erfaringer med transportsyge, bliver ikke så let køresyge / søsyge.

Børn og transportsyge

Transportsyge opstår først efter 2 års alderen, da børn under 2 år primært bruger ligevægts centeret og ikke synet til at holde balancen.
Evnen til at få synet og ligevægtsorganet til at arbejde sammen er først færdigudviklet i teenagealderen. Så i perioden fra 2 års alderen og op til teenager alderen er børn oftest mere følsomme i forhold til transportsyge end voksne.

• Opbyg langsomt gode erfaringer med kørsel/ sejlture
• Sørg for gode lange pauser med masser af frisk luft
• Sørg for kortere ture evt. med en overnatning
• Medicinsk behandling med Hyoscin bør ikke bruges til børn under 12 år. Tjek altid varedeklarationen og se, hvad det aktive stof er.

Midler mod transportsyge

Der er to forskellige typer lægemidler, der virker på transportsyge:

 •  Hyoscin (scopolamin). Stoffet blokerer for nogle signalveje til hjernen således, at der ikke opstår det virvar af modsigende signaler fra ligevægtsorganet og sanserne, der er med til at skabe transportsygen.
  Bivirkninger som øjenirritation, forstyrrelser i balanceevnen, træthed, sløvhed og koncentrationsbesvær kan opstå.
  Det frarådes ved spiserørsbrok, mavemundsforsnævring, forstørret prostata, epilepsi, dårligt fungerende nyrer eller lever samt ældre personer og gravide.
  Fås som plaster (Scopoderm®), der anbringes på huden bag øret, hvorefter hyoscin langsomt trænger gennem huden ind i blodet. Er ved kvalme og opkastninger det bedste valg.
  Bruges forbyggende, skal påsættes 5-6 timer inden afrejse og virker i 3 døgn.
  Fås som tabletter: cyclizin eller cinnarizin. Sælges også som fx GoTur De skal tages op til flere timer før afrejse, virker ikke, hvis først transportsygen er opstået.

 

 • Antihistamin (Phenerghan) sælges fx som Sepan. Er et effektivt, mildere og mere sikkert produkt. Det aktive stof promethazin går ind og stopper histaminen, der kan påvirke brækcenteret, fra at komme kontakt med brækcenteret. Man får altså ikke kvalme. Man tager en tablet 1- 2 timer førend afrejse, virker ca. 1 døgn.
  I forhold til plastrer mod køresyge vil sandsynligheden og graden af bivirkninger være lavere ved Phenergan, dog vil 1-10% opleve mundtørhed eller døsighed i sammenhæng med indtagelse af medicinen. Bivirkninger er sjældne, kan være forstoppelse, svimmelhed, hovedpine og midlertidigt dårligt syn.

VitaCare Ingefær Long kan afhjælpe kvalme. 1 tablet indeholder 75 mg ingefær ekstrakt svarende til 937 mg tørret ingefærrod. Det et depot tabletter, der virker over mange timer. Man tager 1 tablet 30 minutter før afrejse og derefter 1 tablet hver 8. time.

 

Armbånd hjælper mod transportsyge og kvalme ved hjælp af akupressur.

Modsat medicinske produkter har armbånd mod transportsyge ingen bivirkninger og er uhyre effektive. Virkningen af armbåndet kan både fungere forebyggende eller hjælpe, hvis symptomerne fra køresygen allerede er indtruffet.
Et armbånd mod køresyge sættes omkring håndleddene, hvor de to buler på armbåndet placeres således, at de presser let ind på et på et bestemt punkt på håndleddet.
Punktet findes ved, at placere de tre midterste fingre på undersiden af det modsatte håndled, og så vil punktet ligge under pegefingeren, som gerne skulle være mellem to sener.
Det er ikke alle, der oplever, at armbåndede hjælper, men de er et forsøg værd, da de er lette at bruge, er billige og har ingen bivirkninger.
En almindelig tryklås kan også bruges i mangel af armbånd. Brug den halvdel med “duppen”, som passer perfekt mellem de to sener.

 

 1. Forbyg i størst muligt omfang
 2. Forsøg med Ingefær
 3. Armbånd, hvor akupunkturpunkter stimuleres
 4. Phenerghan

 

 

 

Kilder:
www.apotekeren.dk
www.netdoktor.dk
www.radiodoktoren.dk
professor Therese Ovesen, som blandt andet forsker i svimmelhed på Institut for Klinisk Medicin – Øre-Næse-Hals-Sygdomme ved Aarhus Universitet.

(Visited 175 times, 1 visits today)
Del gerne indlægget med andre