Reol over fingeren – hvad gør jeg?

Min datter sendte mig disse fotos for 2 dage siden og bad mig ringe hende op, fordi hun var i tvivl om, om hun skulle køre på skadestuen eller til lægen.
Hun var blevet ringet op af børnehaven en time efter hun var kørt om morgenen, fordi hendes yngste på 3 år havde fået en reol ned over sin finger. Han var naturligvis ulykkelig og havde ondt i fingeren.

www.spes.dk

www.spes.dk

www.spes.dk

Hvad kan man se på billederne?

Jeg tror, vi er mange, der har prøvet at være usikre på, hvornår vi skal søge læge / skadestue med vores børn. Derfor håber jeg, dette lille “skriv” med mine råd til min datter, kan være til hjælp for andre også.
Når jeg ser på billederne, ser jeg:

 • En finger med en hudafskrabning. (Huden ligger stadig ned over neglen)
 • Der er ingen dybe sår og ingen blødning
 • Det ser ud som om, slaget har ramt lige over eller på neglelejet. (Det er et MEGET ømt sted, så ikke noget at sige til, at han er ulykkelig og bange)
 • Fingeren er hævet, og huden spændt på det yderste led. (Rød, tyk og blank i huden – og helt forventeligt efter et slag)

Hvad kan man ikke se på billederne?

Man kan ikke se,

 • om han kan bevæge fingeren. (Det ville han ikke, det gjorde ondt, og han var bange)
 • Derfor kan man ikke se, om den evt er brækket. (Knoglerne i en 3-årigs ringfingers yderste led, er endnu så små og bløde, at chancen for et knoglebrud efter sådan et slag ikke er ret stor)
  Mens min datter og jeg talte sammen på telefonen, faldt sønnike lidt til ro, og gråden stilnede næsten af.

Det rådede jeg min datter til

Ud fra de ting, jeg har beskrevet ovenfor, rådede jeg min datter til:

 • at vaske fingeren i kuldslået (næsten lunkent) vand fra vandhanen og sætte et plaster på, som ikke hang i. ( Det gør ondt, når et plaster hænger i et sår)
 • Se tiden an til om aftenen og se om ikke, det var faldet til ro.
 • Holde øje med om, fingeren blev varm, rød, hævet (tegn på infektion)
 • Om han begyndte at bruge fingeren / bevæge den uden at tænke over det, eller om han stadig havde for ondt til at bruge den spontant.
 • Hvis han sidst på dagen stadig have smerter og ikke var begyndt at bruge fingrene spontant, skulle hun ringe til lægevagten.www.spes.dkEn time eller to senere sendte hun mig et billede mere, hvor han tydeligt er faldet til ro, selv om fingeren stadig er øm. Nu må hun gerne røre ved den, bare det ikke er lige ved såret.
  Dagen efter var vi sammen, hvor han legede og brugte fingeren helt ubesværet.

Han får muligvis en en blå negl, og måske vil den blive øm pga en blodsamling (blåt mærke) under neglen. Hvis den bliver for øm, kan det være, lægen må se på den. Men det er ikke farligt, bare ømt og ubehageligt.

(Visited 68 times, 1 visits today)
Del gerne indlægget med andre