Vores udgangspunkt er, at mad skal være en nydelse, et samlingspunkt, samtidig med at det opbygger og nærer vores krop. Alt med omtanke, måde og af god kvalitet er vores tommelfingerregel:

Vores opfattelse af fornuftig og sund kost er (se punkter nedenfor):

  1. Spis masser af grøntsager og lidt frugt
  2. Spis fuldkorn
  3. Begræns sukker, kød og alkohol
  4. Spis varieret
  5. Spis økologisk og begræns forarbejdede fødevarer
  6. Spis sundt fedt

1. Spis masser af grøntsager og lidt frugt:
Spis mange og varierede grøntsager hver dag, helst årstidens. De mætter godt, indeholder fibre, som er nødvendige for den vigtige tarmflora, antioxidanter som beskytter dig mod at ”ruste” indvendig, mod cancer, stopper ældning og rynker, indeholder vitaminer, mineraler, protein og kulhydrat med mere, som i den grad fremmer din sundhed.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi spiser mindst 600 g. grøntsager og frugt hver dag med hovedvægten på grøntsagerne (ca. 400 g./200 g.)

2. Spis fuldkorn:
Fuldkorn betyder, at hele kernen er malet med, så man får både skaldele og kimen med.
Hele eller halve kerner er også fuldkorn, men tåles ikke af alle. Kan bl.a. give smerter eller være årsag til blindtarmsbetændelse

Link til Jettes artikel om fuldkorn

Gå efter de grove brødsorter af malet fuldkorn.

På den må får du både gode fedtsyrer, kostfibre, vitaminer og mineraler i brødet.

Brug også havregryn, rugmel, fuldkornsmel af de gamle hvedesorter (f.eks. Spelt, Øland, Emmer osv.).

Spis gerne rugbrød, men vælg et brød med groft rugmel og ingen eller kun lidt hvede.

Spiser du glutenfrit, så gå efter meltyper som boghvede, havre, mandel, amarant, kikærter, quinoa og fuldkornsris.

Begræns majsmel, kartoffelmel og hvidt rismel.

Erstat hvid pasta med fuldkorn eller glutenfri pasta på boghvede eller brune ris.

Spis en variation af ris, både hvide, brune eller røde, quinoa og perlebyg.

3. Begræns sukker, kød og alkohol:
At sukker ikke er sundt behøver vist ikke yderligere uddybning – måske blot indskyde at raffineret sukker bl.a. dræner alle dine vitamin og mineraldepoter og er med til at udvikle diabetes 2.
Alkohol er en cellegift, og bidrager til 60 forskellige sygdomme, herunder kræftsygdomme, mave-tarm-sygdomme, hjerte-kar-sygdomme, leversygdomme, forhøjet blodtryk, nedsat immunforsvar, angst, depression mv. Risikoen for de fleste sygdomme stiger med den mængde af alkohol, man indtager.

Kød er en rig kilde til protein og øger forbrændingen kortvarigt, men har vist sig også at have en dårlig indflydelse på helbredet.

Det indeholder ingen fibre til at fremme tarmmiljøet, rådner ofte i tarmen, og er en faktor i udviklingen af tarmkræft og autoimmune sygdomme. Det store indhold af protein er belastende for vores nyrer, og det giver syreoverskud i kroppen, som medvirker til smerter. Er det ikke økologisk vil der også som ofte være rester af antibiotika og en del stresshormoner.

Link til en artikel om kød

4. Spis varieret:
Varieret kost omfatter fødevarer fra flere forskellige grupper som grøntsager, bær og frugter, nødder, kerner, frø, fuldkornsprodukter, protein fra kød, linser og bønner, rodfrugter samt evt. lidt mejeriprodukter.

Det vrimler med guruer med hver sin trend, som nemt kan gøre måltiderne til en både dyr, besværlig og ejendommelig affære. Ofte viser en trend sig også at have en bagside.
At spise varieret og få både gode kulhydrater, fedt og protein i tilpas mængde giver en god følelse af mæthed og tilfredshed.

At spise overvejende årstidens lokale/danske produkter vil medvirke til at få friske varer med høj næringsværdi og en god variation året igennem. Nye danske kartofler og friske jordbær er f.eks. sundt og skønt – hvor i mod de gamle kartofler har mistet en stor del af sine næringsstoffer, og importerede jordbær uden for sæsonen oftest er fulde af sprøjtemidler og gasser for at kunne modne og holde sig. Til gengæld er der i stedet kommet f.eks. dejlige kål og æbler i sæson i Danmark.

5. Spis økologisk og begræns forarbejdede fødevarer (rene råvarer):
Flere og flere studier viser, at der er store helbredsmæssige fordele ved økologiske fødevarer. Når man sammenligner økologiske og konventionelle fødevarer, finder man at:

Økologisk frugt og grønt indeholder flere vitaminer, mineraler, antioxidanter, polyphenoler og vigtige enzymer. Jo mere du spiser af disse, desto bedre for dit helbred!
Økologiske planter indeholder mere protein. Det er vigtigt for at vedligeholde din muskelmasse, at få nok protein af god kvalitet.

Økologiske fødevarer er fri for farlige kemikalier og pesticider. Der fremkommer til stadighed nye beviser for, at forurening fra miljøet, fra landbrugets sprøjtemidler og tilsætningsstoffer i fødevarer er skyld i kroniske sygdomme, fedme, allergier og mentale forstyrrelser.

Lige fra jord til bord er økologisk landbrug generelt bedre for miljøet. I millioner af år har mennesket overlevet af økologiske planter og dyr. Moderne landbrugs teknologi som kunstgødning, pesticider, ukrudtsmidler og svampemidler ødelægger vores jord, hvilket resulterer i forringelse af de planter og dyr som mennesket – du og jeg – i sidste ende er afhængige af for at leve sundt og godt.

6. Spis sundt fedt:
Hæld godt med koldpresset olivenolie, rapsolie eller hørfrøolie på dine salater, grønsager og brød – men opvarm aldrig rapsolie eller hørfrøolie.
Sauter dine grønsager ved svag varme i olivenolie, kokosolie eller smør.
Steg dit kød i kærnet, økologisk smør eller i kokosolie.
Bag med kærnet, økologisk smør eller kokosolie.

Gå uden om alle lightprodukterne og som tommelfingerregel også fødevarer med solsikkekerneolie, majsolie.

Spis gerne gode nødder, mandler, frø og kerner, som alle sammen er rige på andre vigtige næringsstoffer og fedtstoffer.

En skefuld koldpresset hørfrø- og/eller kæmpenatlysolie om dagen er en god kilde til omega 3-fedtsyrer, som supplement til fisk eller fiskeolie.

(Visited 360 times, 1 visits today)